Fondsen staan klaar om duurzame verbouwingen voor te schieten

Honderden miljoenen euro’s liggen klaar voor mensen die hun huis energiezuiniger willen maken. Bijna niemand die dat weet.

Tekst: Marijke Snijder

Ja, we weten het: geld lenen kost geld. Toch kan het voordelig zijn een huis energiezuinig te verbouwen met geleend geld, als je daarna zoveel op energie bespaart dat je de lening kunt terugbetalen, of zelfs geld overhoudt. Maar dat weet niemand. Tenminste: bijna niemand. Vereniging Eigen Huis vroeg 1.086 leden of zij wel eens hebben gehoord van de speciale fondsen, leningen en hypotheken die er zijn voor energiebesparende maatregelen. Nee, zei 85 proecent. Terwijl er genoeg huizen zijn die zouden opknappen van energiebesparende maatregelen. Zelfs een woning met een A-label kan nog energiezuiniger worden, met een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. Maar vooral de bijna 2,5 miljoen Nederlandse woningen (huur en koop) met éen van de drie slechtste energielabels – E, F of G – zouden profiteren. ‘Dat is ongeveer een derde van de in totaal 7,3 miljoen Nederlandse huizen’, zegt Marlon Mintjes, communicatieadviseur bij Milieu Centraal. In die huizen is het gebrek aan isolatie te merken. Het kan er ronduit tochten. En gebrek aan wooncomfort is de belangrijkste reden voor huiseigenaren om op enig moment toch energiebesparende maatregelen te nemen, blijkt uit onderzoek van het bureau Flow Resulting.
Waarom nemen de eigenaren van huizen die zo lek zijn als een mandje, dan toch geen maatregelen? Mintjes: ‘De Kosten zijn voor consumenten het grootste struikelblok om hun huis te verduurzamen. Maar mensen schatten die kosten te hoog in.

Het loopt niet storm
In Nederland zijn drie landelijke en een handjevol regionale organisaties die energiebesparende maatregelen financieren. Vereniging Eigen Huis heeft de indruk dat het er niet stromloopt. GreenLoans, een volle dochter van ABN AMRO, geeft leningen aan consumenten die hun huis energiezuiniger willen maken. Daryo van der Scheur van GreenLoans, wil niet zeggen hoeveel geld zij jaarlijks uitlenen, vanwege de concurrentiegevoeligheid van die informatie. Van der Scheur wil alleen zeggen dat zij jaarlijks duizenden aanvragen behandelen, maar dat zegt niets over het aantal daadwerkelijk verstrekte leningen. GreenLoans behandelt aanvragen van 2.500 tot 50.000 euro. Van der Scheur: ‘Het gemiddelde uitgekeerde bedrag ligt rond de 9.000 euro’. Ook Triodos Bank wil geen opening van zaken geven. Triodos Bank is de enige bank in Nederland die consumenten een langere hypotheekrente biedt als zij hun huis verduurzamen. Hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de hypotheekrente. ‘Het rentetarief wordt met elke labelsprong van G naar A met een tiende procentpunt lager. Ook als de klant gedurende de looptijd van de hypotheek zijn woning verduurzaamt, en een beter energielabel weet te krijgen. Dan gaat alsnog het lagere rentetarief gelden’, zegt Arie Blokland, manager Hypotheken bij Triodos Bank. Het enige dat Blokland kwijt wil is dat in 2013 het aantal afgesloten hypotheken, ten opzichte van het jaar ervoor, is verdubbeld.
In januari werd het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) opgericht. In de pot, die het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) beheert, zit 300 miljoen euro. De Rabobank stortte er 175 miljoen euro in, de ASN Bank 50 miljoen euro en de Rijksoverheid voegde er nog eens 75 miljoen euro aan toe. Huishoudens kunnen lenigingen van 2.500 tot 25.000 euro met een laag rentepercentage aanvragen als zij hun huis zuiniger willen maken. In mei, vier maanden na de oprichting, zijn er 441 leningen aangevraagd en 217 toegekend. Wat betekent dat van de 300 miljoen euro pas 2,4 miljoen euro is uitgegeven. De SVn verwacht dat het aantal aanvragen in de tweede helft van 2014 zal toenemen.

Lenen is soms goedkoper
Ondanks het feit dat leningen zich terugverdienen, is het wel zaak goed te kijken naar het doel van de lening. Nu zijn energiebesparende maatregelen voordelig te financieren, maar het is moeilijker geld te lenen voor een verbouwing. ‘Weeg daarom goed af hoe je spaargeld besteedt’, zegt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. Als huishoudens een energiebesparende verbouwing financieren met geleend geld, betalen zij hierover meestal een hogere rente dan de rente die zij over hun spaargeld krijgen. Daarom lijkt het vaak goedkoper een verbouwing met eigen geld te betalen. Maar de rente van een lening is vaak fiscaal aftrekbaar, waardoor een lening soms iets goedkoper uitvalt. Boog raadt iedereen aan de voor- en nadelen van een lening op een rijtje te zetten. ‘Een lening moet bij iemands inkomen passen. En daarbij: een lening kan een registratie bij het Bureau Kredietregistratie als gevolg hebben. Dat kan weer gevolgen hebben voor een toekomstige hypotheek- of lening aanvraag. Geld lenen is verder af te raden als je binnen afzienbare tijd gaat verhuizen, want je gaat voor langere tijd een betalingsverplichting aan.’ Boog berekende hoeveel geld een gezin maandelijks bespaart als zij hun huis verduurzamen. ‘Ik noem als voorbeeld een fictief gezin dat in een jarenvijftighoekhuis woont. Als zij alleen de gevel isoleren en de slaapkamers van isolatieglas voorzien, betalen ze daarvoor iets van meer dan 3.700 euro. Door die ingrepen stijgen zij van label F naar C en besparen ze ongeveer 70 euro per maand op hun energierekening. Als ze voor dit bedrag een Energiebespaarlening aanvragen bij de SVn, kost hen dit 50 euro per maand, waardoor ze er na de verbouwing toch nog 20 euro per maand op vooruit gaan.’

Door de bomen het bos zien
Welke landelijke of regionale financieringsvorm het beste bij iemand past, is afhankelijk van de waarde van de woning, het inkomen, de eventuele hypotheek en andere leningen.

Op www.eigenhuismagazine.nl/energiebesparing leest u meer over de verschillende financieringsvormen.

Bron: www.eigenhuis.nl